Piroger med fetaostfyllning a.k.a. tiropitakia

Dessa små ljuvliga mumsbitar som fanns på buffébordet är det många som frågat efter. Tyvärr så har det tagit lite längre tid att skriva ner receptet men nu så är det äntligen gjort! Så fram med förklädet, bunken och sleven och sätt fart för nu ska dessa enkla men superba piroger bakas.
 
Piroger med fetaost fyllning a.k.a. Tiropitakia
(ca 35-40st)
 
 
Deg
550gr mjöl
3tsk bakpulver
1tsk salt
1msk rumstempererat smör (ej smält)
3dl grekisk yoghurt
2,5-3dl majsolja
 
Fyllning
2 ägg
300gr fetaost
 
Pensling
1 ägg
Sesamfrön
 
Blanda först alla ingredienser förutom mjöl i en bunke. Blanda sen i mjöl sakta, sakta och knåda tills degen inte klibbar längre och är relativt mjuk. Täck över med bakduk och låt vila 30min.  
 
Under tiden som degen vilar så smula ner fetaosten i en bunke och blanda med ägg till en jämn smet.
 
Dela upp degen och rulla till små bollar i valnötsstorlek (ca 25gr/boll). Kavla sedan ut bollarna eller tryck ut med handflatan till små cirklar och klicka i fyllning i mitten, vik över till halvmånar och tryck ihop kanterna. Lägg över på en bakplåtsform med bakplåtspapper i. Pirogerna kommer inte att jäsa i ugnen så de kan läggas ganska tätt ihop. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön och grädda i uppvärmd ugn i 180ºC i ca 30min.
 
Vid användning av konvektionsugn så kan flera plåtar gräddas samtidigt med hjälp av fläkt, om vanlig ugn används så grädda gärna en plåt åt gången med upp & ner värme.
 
Lycka till och återkom gärna med feedback mina älskade, bakande vänner :)
 


Kommentarer
Cissi

Nu har jag testat! Så himla goda!! Även om dina var snäppet bättre än mina ;)

Svar: Kul att du testa dem! De är ju super! Enkla och goda, min filosofi :)
Katarina

2014-01-13 @ 20:48:04


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Matkär

En plats för mina favorit recept

RSS 2.0