Tom kha gai - Thailändsk kycklingsoppa

 

Tom kha gai
(4 port)
 
2st scharlottenlökar
2st vitlöksklyftor 
3msk olja
1st röd chili
1 stjälk citrongräs
2-3cm ingefära
10st torkade limeblad
1st lime
3msk fisksås
2tsk röd currypasta 
7-8dl vatten
2st kycklingbuljong tärningar
2st burkar kokosmjölk (á 400ml)
2st kycklingfiléer 
3-4st champinjoner 
3-4st små kvisttomater 
Färsk koriander 
 
Finhacka scharlottenlök samt vitlök och fräs på i olja tills den blir mjuk och glansig. Kärna ur, finhacka chilin och lägg i kastrullen för att fräsa med. Banka citrongräs, dela den på tre och lägg i kastrullen tillsammans med riven ingefära, currypasta samt limeblad. Fräs på allt ca 2 min för att aromerna ska släppa. Blir det för torrt och börjar fastna på botten så går det bra att addera lite olja. Pressa i limen och häll i fisksåsen.

Koka upp vatten i kokaren och häll i kastrullen tillsammans med buljong och rör om tills den löses upp. Skaka kokosmjölken och häll i. Låt soppan sjuda under lock i ca 20min.
 
Strimla kycklingen i mindre bitar, halvera och skiva svampen och lägg i soppan tills kycklingen är klar. 

Lägg i tärnad tomat samt koriander strax innan soppan är klar och låt värmas upp.
 
Servera med limeklyftor och gott bröd! 
 
-Mums!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Matkär

En plats för mina favorit recept

RSS 2.0