Tom kha gai - Thailändsk kycklingsoppa

Tom kha gai
(4 port)
2st scharlottenlökar
2st vitlöksklyftor
3msk olja
1st röd chili
1 stjälk citrongräs
2-3cm ingefära
10st torkade limeblad
1st lime
3msk fisksås
2tsk röd currypasta
7-8dl vatten
2st kycklingbuljong tärningar
2st burkar kokosmjölk (á 400ml)
2st kycklingfiléer
3-4st champinjoner
3-4st små kvisttomater
Färsk koriander
Finhacka scharlottenlök samt vitlök och fräs på i olja tills den blir mjuk och glansig. Kärna ur, finhacka chilin och lägg i kastrullen för att fräsa med. Banka citrongräs, dela den på tre och lägg i kastrullen tillsammans med riven ingefära, currypasta samt limeblad. Fräs på allt ca 2 min för att aromerna ska släppa. Blir det för torrt och börjar fastna på botten så går det bra att addera lite olja. Pressa i limen och häll i fisksåsen.
Koka upp vatten i kokaren och häll i kastrullen tillsammans med buljong och rör om tills den löses upp. Skaka kokosmjölken och häll i. Låt soppan sjuda under lock i ca 20min.
Strimla kycklingen i mindre bitar, halvera och skiva svampen och lägg i soppan tills kycklingen är klar.
Lägg i tärnad tomat samt koriander strax innan soppan är klar och låt värmas upp.
Servera med limeklyftor och gott bröd!
-Mums!